Jaha då fick man rätt till slut ändå!

Falsk varning om barnraggare sprids via nätet




SÖDERHAMN/Söderhamns-Kuriren

(Uppdaterad 13.47) Ett meddelande om att två män åker omkring i en svart jeep och försöker få med sig barn sprids som en löpeld på Facebook och via sms. Enligt polisen rör det sig enbart om ett falskt rykte som fått väldigt stor spridning.

Relaterat

Meddelandet som cirkulerat sedan tisdagskvällen lyder "VARNING! Se upp för en svart bil typ Jeep - äldre modell med två män med utländsk härkomst! Den ene med rakat hår. De försöker att få barn att följa med dem i bilen. Polisen är underättad. Sprid vidare!"

Det står även att bilen bland annat ska ha setts i Söderhamn, Bollnäs, Västerås, Norrköping Valdemarsvik och Borlänge.


Det finns inga belägg för att detta skulle vara sant utan att det bara rör sig om ryktesspridning.


Polisen skriver nu på sin hemsida att de inte fått in några rapporter om försvunna barn eller iakttagelser om bortföranden av barn. Man uppmanar även allmänheten att verkligen kontrollera var uppgiften kommer i från innan man vidtar några andra åtgärder - för att på så sätt undvika ryktesspridning. Om man är vittne till en händelse som liknar den beskrivna, så ska man kontakta polisen och berätta vad man ser eller har sett.


Enligt Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborgs län, ringer många personer till polisens växel för att uppmärksamma dem om den svarta jeepen. Han säger att de har förståelse för oron men att man inte ska lita på meddelandet.


- Vi kan inte säga när spridningen börjat, men det fanns kanske viss sanning i det när det startade för länge sedan. Sen har det spridits lavinartat genom att folk delar det på Facebook.




Det är ju som sagt sjukt att människor får för sig att sprida sådan här skit. Men det är fortfarande oerhört förvånande att människor som i vanliga livet verkar vara sunda individer, går på det. och hjälper till att sprida det vidare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0